ÁFA VISSZATÉRÍTÉS - 2016. RÉSZLETEK ÉPÍTKEZŐKNEK!

A CSOK 2.0 mellett 2016 másik nagy újdonsága, mely az építőipart hivatott fellendíteni az újépítésű lakások általános forgalmi adójának (Áfa) 5%-ra való csökkentése 2019. december 31-ig. Ez a szabályozás első ránézésre azoknak jó, akik beruházótól kívánnak lakást venni a nem túl távoli jövőben, azonban még nem rendelkeznek előszerződéssel sem.

E feltételt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert jellemző, hogy az adásvételi szerződések az ingatlan vételárát tartalmazzák, nem pedig a nettó vételárat, az azt terhelő Áfát és az így kiszámolt bruttó vételárat, tehát egyesek ki is esnek a kedvezményezettek köréből, külön utas tárgyalásokat folytathatnak a beruházóval, extrém esetben a bíróságon támadhatják meg a szerződésüket.

Jelen írásunk nem a fent taglalt esetekkel kíván foglalkozni!

E cikkünkben azt kívánjuk körüljárni, hogy milyen módon tudja érvényesíteni az adó visszatérítést az, aki nem beruházótól kíván ingatlant vásárolni, hanem saját maga vág bele az építkezésbe, mint magánszemély.


Jogosultság:

A visszatérítéssel olyan beruházók élhetnek, akik olyan társasházat építenek, melyben a lakások nagysága nem haladja meg a 150 négyzetmétert. Családi házak esetében a korlát 300 négyzetméter. Hétvégi házakra, nyaralókra nem érvényesíthető a kedvezmény.


Feltétel:

Amennyiben 2016. január 1-je előtt megkezdődött a kivitelezés akkor is jogosult lehet az adó visszatérítésre, ha nem készült még el az ingatlan, azaz a használatbavételi engedélyeztetési eljárás még nem kezdődött meg, vagy ha a használatbavétel és az értékesítés között nem telt el két év. Ebben az esetben azonban a költségek 70%-át számlával kell igazolni.

Itt fontos megjegyezni azonban, hogy a tetőtér beépítés is lehet új ingatlan, ha új lakóegység keletkezik a beépítés által. Ez azt jelenti, hogy az új ingatlanrész külön bejárattal, saját konyhával, fürdőszobával és önálló közüzemi órákkal kell, hogy rendelkezzen.


Visszatérítés mértéke:

A visszatérítés az építkezést terhelő 2015. december 31-ig érvényes 27% Áfa és a 2016. január 1-je után érvényes 5% Áfa különbsége, tehát 22%, különálló családi házak esetében azonban értékbeli határ maximum 5 millió forint.






Igénylés:

Az adó visszatérítés azokban a pénzintézetekben igényelhető, melyek leszerződtek a minisztériummal. A folyamat elindításához nyomtatványt kell kitölteni, illetve be kell csatolni az előírt dokumentumokat, illetve számlákat. A pénzintézeteknek a jogosultság elbírálására 30 nap áll rendelkezésükre.


Kinek jár?

Az adó visszatérítés a kivitelezőt és a beruházót illeti egyelőre nem tisztázott azonban a megosztás arány.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti tájékoztatónk nem teljeskörű, kizárólag figyelem felkeltési célt szolgál! A tájékoztatóban foglaltakért felelősséget nem vállalunk!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok