CSOK 2.0 - 2016. KÉRDEZZEN! FELELÜNK!

CSOK 2.0:

Az új támogatási rendszer (CSOK 2.0) 2016. január 1-jén lépett életbe, mely a korábban hatályos szabályozáshoz képest használt ingatlan vásárlása esetén átlagosan 10%-kal magasabb támogatási összeg igénybevételére ad lehetőséget. A CSOK 2.0 igazán nagy újdonságai, hogy új lakás vásárlása vagy építése és három gyerek vállalása esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, mely mellé további, maximum 10 millió forint kedvezményes hitel is felvehető, illetve a rendelkezésből kikerült az energetikai minősítésre és négyzetméterkorlátokra vonatkozó megszabás is.





Új lakás:

Új lakásnak számít a 2008. július 1-je után kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a CSOK 2.0 kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági igazolással rendelkezik. Emeletráépítéssel, tetőtér beépítéssel létrejövő lakóegység is új lakásnak számít abban az esetben, ha az új ingatlanrész külön bejárattal, saját konyhával, fürdőszobával és önálló közüzemi órákkal rendelkezik.

 


Vételárlimitek:

2016-tól új lakás vásárlása esetén a vételár nincsen korlátozva. A használt lakások vételárát azonban továbbra is korlátozzák az alábbi módokon: négyzetméteráruk nem haladhatja meg a 350 ezer forintot, valamint vételáruk felső határa az ország különböző területein nem haladhatja meg a kormányrendeletben limitált értéket.


 

Jogosultság:

A CSOK 2.0-ra olyan házaspárok, élettársak vagy egyedülállók jogosultak, akikkel gyerekük együtt él. A rendelet kedvezményt ad olyan fiatal házasok számára, akik későbbi időpontban szeretnének szülői örömök elé nézni, nekik lehetőségük van növelni a támogatás összegét a tervezett csemeték után járó összeggel.

Azonban a fentiek esetében is kizáró ok a jogosultsági körből, ha az igénylő a Btk. némely paragrafusa szerinti bűncselekmény miatt bűntetve lett, vagy ha az elmúlt 180 napban nem rendelkezett végig társadalombiztosítással. A maximális támogatási összeg feltétele az is, hogy az igénylő ne szerepeljen a KHR (korábban BAR) listán.


Igénylés:

A CSOK 2.0 a bankokban igényelhető. Célszerű emiatt felkeresnie számlavezető pénzintézetét. Az igénylés folyamatát azonban az alábbi tényezők szabályozzák:
- Lakás vásárlásánál: az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül.
- Építkezésnél: a használatbavételi engedély kiadása, vagy a használatbavétel tudomásulvétele előtt
- Ingatlan bővítésnél: a kivitelezés megkezdése előtt.


Felhívjuk szíves figyelmét, hogy fenti tájékoztatónk nem teljes körű, kizárólag figyelem felkeltési célt szolgál! A tájékoztatóban foglaltakért felelősséget nem vállalunk! Vállalkozásunk CSOK 2.0-val kapcsolatos tanácsadással, ügyintézéssel nem foglalkozik! Részletesebb információkért, további tájékoztatásért forduljon bankjához!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok