EZEKRE FIGYELJEN, HA KIVITELEZŐT VÁLASZT! JÓ TANÁCSOK ÖNNEK!

A megfelelő kivitelező nemcsak a munka időtartama alatt van Önnel otthonában, hanem egészen addig ott marad a kézjegye, amíg a felújított részt ismét át nem alakíttatja. Ha szerencséje van, akkor ár/érték arányos kivitelezést kap, és a munka végeztével csak elégedetten hátra kell dőlnie, hogy gyönyörködhessen az elkészült műben. Ha peches volt, akkor pedig igyekszik majd érvényesíteni a garanciát...
Íme néhány praktika, hogy ez utóbbit jó eséllyel elkerülje:

 

Kérje ki ismerősei, barátai véleményét!

 

A megbízók nagy része először körbekérdez ismerősei, barátai körében, hogy egy olyan vállalkozást bízhasson meg, aki már dolgozott valakinél, akinek a munkájával meg vannak elégedve.

Előny: az adott kivitelezőt már valaki kipróbálta, méghozzá olyan személy, akiben bízik, így elkerülheti az "első vásárlás" kockázatát.

Veszély: valóban egy elégedett ügyfél ajánlja számunkra a vállalkozást? Az ajánló valós ügyfél volt, vagy a kivitelező egy közeli ismerőse, barátja, rokona, aki személyes tapasztalat nélkül ajánlja az Ön számára a kivitelezőt?

Ennek másik veszélye, hogy az ajánlásnak rendkívül magas reklámértéke van. Gondoljon bele, mekkora lehetőség rejlik abban, hogyha a vállalkozó az interneten, névtelenül ajánlja saját vállalkozását. Saját munkáját dicséri, így szerez magának további megrendeléseket a gyanútlan érdeklődőktől, ezért az internetes, fórumokban, blogokban szereplő ajánlásokat nem szabad készpénznek venni.

 

Kérjen referenciákat a kiszemelt vállalkozótól!

 

Ne legyen rest a kivitelezőtől az első alkalommal referenciákat kérni, akár képeket, akár referenciajegyzéket, akár egy online felület elérhetőségét, ahol feltöltve megtekintheti korábbi munkáinak képeit. Ebből azonnal kiderül az is, hogy a kivitelező mennyire felkészült, valamint viselkedéséből következtethet rá, hogy mekkora szakmai tapasztalttal rendelkezik, hiszen ha az Ön kérésén meglepődik, valószínűleg még kezdő a pályán. A tapasztalt kivitelezők referenciajegyzékkel érkeznek, de legalábbis biztosan nem lepődnek meg, ha érdeklődnek korábbi munkáik felől.

Előny: van lehetőség megtekinteni a kivitelezés színvonalát, minőségét. Egy kisebb nyomozói hajlammal pedig egyéb kérdésekben (pl. határidők betartása) is kaphat felvilágosítást egy korábbi ügyféltől.

Veszély: jó eséllyel a kivitelező fel fog sorolni számára presztízsértékű kivitelezéseket is, mint amilyen a közintézmények: kórházak, iskolák felújítása. Ennek veszélye, hogy a munka során valószínűleg nem egyedüli kivitelezőként dolgozott az intézményben - ha valóban köthető a nevéhez a felújítás -, így leinformálása szinte lehetetlen.

Legyen résen, és figyeljen az egyszerűbb munkákra, ahol jó eséllyel emlékeznek rá, és ne kapja el a mézesmadzagot!

 

Gyűjtsön be több árajánlatot!

 

Kérjen minél több árajánlatot az elvégzendő munkára, lehetőség szerint legalább 4-5 darabot. Beszélgessen személyesen is a kivitelezővel, kérje ki véleményét, hallgassa meg ötleteit a megvalósítással kapcsolatban.  A választásnál pedig hallgasson a megérzéseire! Az azonnali döntésre bíztató kivitelezőket vesse el azonnal. A villámakciók helyett a minőség és az ár/érték arány legyen a döntő.

Mikor beérkezik az utolsó ajánlat is, hasonlítsa össze őket egymással. A látszatra legdrágábbat és legolcsóbbat célszerű azonnal elvetni, a végletek közötti ajánlatok érdemelnek több figyelmet!

Előny: a legtöbb kivitelező ad érvényességi időt ajánlatának, így van lehetőség az átgondolás mellett további ajánlatok összegyűjtésére, elemzésére is.

Veszély: fennáll annak a lehetősége, hogy bizonyos pontok "véletlenül" kimaradnak az ajánlatból, kedvezőbbnek feltűntetve azt a valósnál. Fontos, hogy ezért tételesen hasonlítsa össze az ajánlatokat értelmezve a leírtakat, és szem előtt tartva az azonos műszaki tartalmat.

Ha az ajánlatnak vannak nem egyértelmű pontjai, azokat mindenképpen egyeztesse! Amennyiben ezzel elkészült, keresse meg a szimpatikus kivitelezőket, és beszélgessen el velük minden, mindkét felet érdeklő részletről alaposan.

 

Kössön szerződést minden esetben!

 

Fontos, hogy legyen egy írásos biztosíték a kiválasztott kivitelezővel! Ez kölcsönös érdek! A szerződésben javasolt az alábbi részleteket rögzíteni: az épület részletes adatai, a felhasznált anyagok, az elvárt minőség, a határidők, az árak, a vállalt garancia. Ne feledkezzen meg a szerződést kiegészítő műszaki mellékletről sem!

 

Mindig kérjen számlát!

 

Önmagában nagyon jó, ha van egy szerződés a kivitelezővel, de egy esetlegesen előforduló későbbi vitás ügyben, melyet csak a bíróság közbeavatkozásával lehet rendezni, mindenképpen kell egy számla is a kezünkbe, hiszen a szerződés eltűnhet, elszakadhat, míg a számlát kötelezően meg kell tartani. A számla és a teljesítési igazolás igazolja együttesen, hogy a munka elvégzése megtörtént, így az elvégzett munka kifizethető, a minőség megfelelő.

 

Összességében elmondható, hogyha körültekintően jár el a megfelelő kivitelező kiválasztásakor, jó esély van arra, hogy az építkezés, felújítás során nem fogják kellemetlen meglepetések érni. Egy jobb, ugyanakkor drágábban dolgozó szakember megfizetése valószínűleg a későbbiek során bőségesen meg fog térülni Önnek, mind pénzben, mind nyugalomban.

A magasabb ajánlott ár valószínűleg magasabb kivitelezési minőséget és jobb minőségű kiegészítő szolgáltatásokat (pl. garancia) feltételez. Továbbá olyan eszközök meglétében is bízhat, mellyel a kivitelező számunkra is pénzt spórol, hiszen ha megvan a szükséges felszerelése, nem kell költenünk bérleti díjra!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok