ÍGY DOLGOZUNK: TETŐSZERKEZET KARBANTARTÁS - BUDAFOKI ÚT 81.

Az épület tetőszerkezete a tűzoltók gyors közbenjárásának köszönhetően nem károsodott túlságosan, így csupán 30 négyzetméternyi felület lett a lángok martaléka. Ám akármennyire kicsinek tűnik ez a tetőrész, főleg a ház méreteihez képest – egy 5 emeletes társasházról van szó –, sok mindenben kár keletkezett:

  • a tetőszerkezetben,
  • a cserepeket tartó lécezésben,
  • a cserepekben,
  • az ereszcsatornában,
  • és az ereszaljban, illetve a homlokdeszkában.
     

A fenti, használhatatlanná vált elemek bontása után csapatunk csavarozásos technikával rögzített minden új tetőszerkezeti elemet, mert ugyan látványos kár nem keletkezett a homlokzatban, de fennállt annak a veszélye, hogy a szegek beverése során keletkező nagyobb mennyiségű rezgés miatt károsodhat az épület utcafronti része.

A vegykezelt, új tetőszerkezet elkészítését követően elhelyeztük a szintén új, cserepeket tartó lécezést. Ennek kialakítása a korábbi, és a ház többi részén is található régi típusú tatai hornyolt, illetve hódfarkú cserepek fogadására alkalmasan készült.

A korábbi ereszcsatorna horgany anyaga a túlzott hő terhelést sem bírta, így ezt is pótolni kellett. Az új készítésekor 40 cm kiterített szélességű horganyzott vaslemezt használtunk, míg az ereszaljat és homlokdeszkát gombaölő favédőszerrel és lazúr festékkel kezelt lambériából állítottuk helyre.

A munkálatok elvégzése négy napig tartott, ezután a ház tetőszerkezetén, és tetőfedésén már nyoma sem volt a korábbi tűzesetnek, csak a lakók emlékezetében él tovább jó darabig ez a szerencsétlen eset.

 

Ha már ott jártunk a közös képviselet felkért minket egy alaposabb szemrevételezésre is, mely során találtunk még néhány dolgot, mely gyors közbeavatkozást kívánt.

Az egyik ilyen volt a fából készült, de már elöregedett, és ezáltal korhadásnak indult kéményseprőjárda, melyet 30 méter hosszan új, tűzzománcozott fémlemez járófelületűre cseréltünk, valamint kicseréltük a járdát tartó bakokat is.

A szemrevételezés során szakembereink találtak egy elkorhadt szarufát is, mely valószínűsíthetően a tél folyamán lehulló hó mennyisége alatt eltörött volna. Ennek kicserélésére szintén vegykezelt faanyagot használtunk.

A harmadik, és egyben utolsó gyors beavatkozást kívánó hiba egy, a 2014-es nyáron nem is olyan ritka kiadós esőzés után vált nyilvánvalóvá, ugyanis a bejárattól balra elfáradt a ház homlokzatán futó ereszcsatorna. Ez a tűzzel érintett részhez hasonlóan horganyból készült, és a csere során itt is 40 centiméter kiterített szélességű horganyzott vaslemezből készült ereszcsatornát alkalmaztunk 8 méter hosszúságban.

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok