KÉRDÉSEK, MELYEKET JÓ EGYEZTETNI EGY KIVITELEZŐVEL

Műszaki tartalom

 

Járjon utána az árajánlatokban szereplő technológiák jelentésének. Ismerje meg az eljárást valamennyire: tűzvédelmi kezelések, kártevők elleni védelmek. Ha lehet a kivitelezőtől is érdeklődjön, hogy melyik technológia mit takar. Minél részletesebb egy árajánlat műszaki tartalma, annál nyugodtabb lehet.

Itt fontos még megemlíteni, hogy a vállalt munkát milyen határidőre tudja teljesíteni a kiszemelt kivitelező!

 

Teljes kivitelezést vállal, vagy csak részmunkafolyamatokat?

 

Természetesen mindkét lehetőségnek vannak előnyei, és hátrányai is! Nézzük!

Ha a szakember generálkivitelező, a teljes kivitelezési folyamatot vállalja az alapozástól az épületgépészeten át a burkolásig, festésig.

Előny: leegyszerűsítheti életét, ha nem Önnek kell mindenkivel egyeztetni a munkafázis kezdésének időpontját, és a munkafolyamatok egymásutániságát. Ebben az esetben csak a generálkivitelezővel kell tartani a kapcsolatot, ő pedig tartja majd mindenki mással, és a vállalkozók nem mutogathatnak egymásra az esetleges csúszás miatt.

Veszély: a generálkiviteleztetés hátránya, hogy nem lehet benne teljesen biztos, hogy minden szakipari munkát az adott területhez legjobban értő szakember végzi el, és nem esetlegesen a vállalkozó valamilyen rokonára, cimborájára bízza azt.

 

Csapata állandó alkalmazottakból áll?

 

Az állandó csapatnak csak előnyei vannak, melyekbe talán bele sem kellene mennünk. Biztos lehet benne, hogy egy jól összeszokott brigád sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud dolgozni. Valamint az elkészült munka is szebb, mint a szezon elején összeszedett idénymunkásokból, esetlegesen megfelelő szakmai gyakorlattal nem rendelkező „banda” munkája.

Amennyiben erre a kérdésre a kivitelező válasza nemleges, meg kell, hogy kongassa a fejekben a vészharangot, hogy mi történik a későbbi esetleges garanciális javítások elvégeztetése esetén, illetve a kivitelező fennmaradásával, legalább a garanciális időszakban.

Itt gondolni kell a telefonszám cserére, illetve a jogutód nélküli megszűnés okozta kellemetlenségekre is!

 

A vállalkozó személyesen is jelen van az alkalmazottakkal, vagy egyszerre több építkezést felügyel?

 

Ez a döntés során ismét egy fontos szempont lehet, hiszen az alkalmazottaival együtt dolgozó kőműves, burkoló, ács, stb. sokkal gyorsabban és szebben végzi munkáját, hiszen a főnök jelenléte motiválja a dolgozókat. Ezzel szemben az építkezésről építkezésre járó vezető brigádja valószínűleg széthullottabb, ezáltal lassabb és kevésbé precíz.

 

Megvan-e a vállalkozó megfelelő eszközparkja a munka elvégzéséhez?

 

Ha hiányzik a betonkeverő, zsalu-, vagy állványrendszer, szállítójármű, akkor sajnos az Ön költségeit emeli a szállíttatás költsége és a gépek bérleti díja! Ezek a tételek az építkezés végére súlyos százezreket is emelhetnek a költségeken.

 

Ez az öt darab fontos kérdés, amely célszerű, ha szóba kerül a beszélgetés során. Az elvégzett munka minőségét nagyban befolyásolja a brigád összeszokottsága, illetve a vállalkozó jelenléte. Az Ön pénztárcáját és kedvét pedig az eszközök megléte fogja feldobni, ha menet közben nem derülnek ki olyan váratlan extra kiadások, mint a bérleti díj.

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok