MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK I. RÉSZ: GIPSZKARTONOZÁS ÉS A GIPSZKARTON

Már az első részben is egy olyan eljárást mutatunk, melynek története természetesen nem nyúlik vissza az ókori Rómáig. Ez az anyag pedig nem más, mint a címben is szereplő gipszkartonozás, és a gipszkarton.

A gipszkartonozás technológiájának története ugyan nem nyúlik vissza az ókorba, de ennek ellenére napjainkban az egyik legmeghatározóbb eljárás, de vajon miért?

A válasz egyszerű: a gipszkartonozás rugalmas!

A gipszkartonozás, ha egy szakértő által készül, bármivé érhet! Lehet belőle válaszfal, íves fal, dekoráció vagy álmennyezet, de akár még a szoba díszeként is szolgálhat egy beépített polc-, vagy szekrényrendszer képében, de ezekkel részletesen foglalkozunk majd későbbi, gipszkartonozás témájú cikkeinkben! Mivel a gipszkarton valójában egy szárazvakolat, így a már meglévő téglafalra is fel lehet ragasztani, illetve passzívházakba is tökéletes.

Nézzük meg pontosan milyen fajtái is vannak, és a későbbiekben felsorolunk pár érvet is a gipszkartonozás mellett!

Sorozatunk első részében a gipszkartonozás során használható táblák fajtáit vesszük végig, tulajdonságaik alapján az alábbiakat lehet megkülönböztetni:

  • Normál gipszkarton: ezt a kivitelt a gipszkartonozás során száraz helyiségekbe használják, mivel nem bírja sem a vizet, sem a párát, és még merev is, azaz nem lehet hajlítani. A tűzzel szembeni ellenállása korlátozott.

   Szín: általában szürkés, natúr színű fekete felirattal
   Vastagság: változó

 

  • Impregnált gipszkarton: ennek a gipszkartonnak jellemzője, hogy speciális kartonbevonata van, melynek köszönhetően ellenáll a vizes, párás hatásnak. Ennek köszönhetően a gipszkartonozás során kiválóan használható konyhákban, fürdőkben. Nedvességtűrő, az interneten vízálló gipszkarton néven lehet vele találkozni.
       Szín: általában zöld, melyen kékszínű felirat olvasható
       Vastagság: változó

     
  • Tűzgátló gipszkarton: jobban ellenáll a tűznek, mint a többi gipszkarton fajta, azonban a párás, nyirkos helyeket nem viseli el. Gipszkartonozás során olyan helyeken szokás használni, ahol előírják, illetve ami tűzveszélyes.
       Szín: általában rózsaszínes piros
       Vastagság: változó

     
  • Tűzgátló - impregnált gipszkarton: az előző két változat ötvözése. Ennek köszönhetően ez az egyik legspeciálisabb, ezáltal az egyik legdrágább variánsa is a gipszkartonnak, viszont remekül tűri a nedvesség mellett a tüzet is, vagyis gipszkartonozás során ipari konyhákba tökéletes.
       Szín: általában zöld, melyen piros színű bélyegzőlenyomat látható
       Vastagság: változó

     
  • Hajlítható gipszkarton: szemben az eddigiekkel ez a kivitel rugalmas, nem merev tábla, gipszkartonozás során is nehezebb vele bánni. Alakját tekintve talán ez a legrendhagyóbb, ezáltal a legkönnyebben felismerhető. Kiválóan alkalmas íves felületek, görbületek, oszlopok gipszkartonozása esetén. Rugalmasságát annak köszönheti, hogy gyártása során ez egy extra kartonréteget kap a külsejére szemben a hagyományos táblákkal. Ennek köszönhetően mind a gipszet, mind a gipszhez közelebb eső kartonréteget be lehet vágni úgy, hogy a tábla a gipszkartonozás nem hullik atomjaira.

     

A gipszkartonozás előnye a hagyományos téglafallal szemben tehát a rugalmasság, a kreativitás kibontakoztatásának lehetősége számos fajtájának köszönhetően. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy olcsóbb, és gyorsabb is a gipszkartonozás alkalmazása. További előnye még az is, hogy a ház számára is kevésbé megterhelő például egy gipszkartonozás segítségével készült válaszfal, hiszen szemben a tégla és Ytong fallal itt nincsen habarcs (malter). Ennek köszönhetően nem történik vízbevitel az épületbe, azaz nem terheli meg feleslegesen a födémet, - ezzel párhuzamosan a pénztárcánkat sem a megnövekvő vízszámla - , és még száradnia sem kell.

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok