MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK II. RÉSZ: A VÁLASZFAL GIPSZKARTONOZÁS

A gipszkartonozás segítségével készülő válaszfal előnye, hogy könnyebb, mint a tégla, olcsóbb és nincs kötési ideje, mint a malternek így száradási ideje sincsen. A gipszkartonozás még egy jó tulajdonsága, hogy akár megúszhatjuk a vésést is! Hogyan? Lentebb kiderül!

 

Válaszfal gipszkartonozás lépésről lépésre!
 

A gipszkartonozás segítségével készülő válaszfal szerkezetének elkészítése:

Gipszkartonozás során először fából, szerencsésebb esetben fémből készült profilt kell csavarozással rögzíteni a helyiség mennyezetéhez, illetve padlózatához, ezután elhelyezésre kerülnek a plafonra merőleges elemek. Ezek, az általában egymástól 60cm-re csavarozott szintén fából, jobb esetben fémből készült részek, illetve a mennyezetre és a padlózatra rögzített darabok adják együttesen a gipszkartonozás során készülő fal vázszerkezetét.

Fontos megemlíteni, hogy mindenképpen a fém profilrendszer alkalmazása a szerencsésebb, még ha drágább is a fánál, hiszen a fém nem vetemedik, nem szárad, és a kártevők sem szeretik. A fém rendszer másik előnye, hogy léteznek speciális fülekkel ellátott profilelemek, melyekben fülek vannak kialakítva az elektromos vezetékeknek, vízcsöveknek. Ennek köszönhetően a sok fáradtsággal és porral járó véséstől is meg lehet menekülni, és az építés is könnyebb, gyorsabb ezáltal! Már az elején mondtuk, hogy a gipszkartonozás jobb. :)


A gipszkartonozás során készült válaszfal szigetelése:

A munkafolyamat következő részét a létrehozott szerkezet részeinek hang-, és hőszigetelése adja. Ennek a feladatnak az ellátásra kiválóan alkalmas a kellemetlenül szúrós kőzetgyapot tábla, mely kiváló szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Másik előnyös tulajdonsága, hogy a gipszkartonozás során használt anyagok kiválóan vághatóak, azaz könnyedén a szükséges formára alakíthatóak.


A gipszkarton táblák elhelyezése, vagyis a gipszkartonozás:

Amennyiben már áll a fal vázszerkezete, és a szigetelés is elkészült a munka nehezebb része is elkészült. A gipszkartonozás során a harmadik fázis a gipszkarton táblák elhelyezése. Ez szintén csavarozásos technikával történik, akárcsak a vázszerkezet összeállítása. Fontos, hogy a gipszkartonozás alkalmával ne sajnáljuk a csavarokat, hiszen a megfelelő időtállósághoz elengedhetetlen az alapos rögzítés. A csavarok ideális elhelyezése minden szerkezetelemen egymástól 20-25cm távolságra történik. Amennyiben a gipszkartonozás vége felé, a részleteknél - ajtó, tetősík, sarkok illetve egyéb hajlatok - az egész tábla nagynak bizonyul abban az esetben snitzerrel a karton elvágása után, a gipsz könnyen törhetővé válik, illetve tetszés szerinti formára alakítható.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy a jó kivitelező kétszer mér, és egyszer vág, hiszen ha nem megfelelő méretűre lett szabva a gipszkarton, akkor az sajnos hulladék amennyiben máshol sem felhasználható.


A gipszkartonozás során, a táblák közötti hézagok kitöltése:

A válaszfal gipszkartonozás utolsó lépése a hézagkitöltés. Ez a fázis azért fontos, mert a fal felületén a csavarok nyomot hagynak, illetve a táblák találkozásánál hézag keletkezik, melyet gletteléssel, illetve bandázs szalag segítségével kell eltűntetni. A szalagra azért van szükség, hogy a glettanyag későbbi száradásának során kialakuló repedések ne legyenek láthatóak. Ezek a repedések csak felszíniek, szerkezeti károsodást nem jelentenek!


Az elkészült gipszkarton válaszfal festése:

Amennyiben ezek a folyamatok elkészültek nincs más hátra mint az új gipszkarton fal festése a választott festékkel. Bármely hagyományos falfesték megfelel a gipszkartonozás során elkészült falnak, így az új szakasz is olyan lesz, mintha hagyományos téglafal lenne.

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok