MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK III. RÉSZ: GIPSZKARTONOZÁS, MINT DEKORÁCIÓ: ÍVES FALAK

Igen, ívelés. Nem írtuk el! A gipszkartonozás egyik legjobb tulajdonsága az, hogy az anyagokat könnyen lehet mindenhogyan formázni, így tetszőleges íveket is ki lehet alakítani belőle.

Amennyiben a kívánt forma viszonylag hagyományos, mint például egy boltív, akkor nincs más teendő, mint sablon alapján kivágni. Az ilyen típusú ívekhez megfelel a hagyományos gipszkartonozás során is használt, merev gipszkarton tábla, nincs szükség a sokkal drágább hajlítható fajtára.

A boltívhez hasonló, a fal síkjában ívelt gipszkarton formák kialakításának módja megegyezik az előző cikkben ismertetett gipszkartonozás segítségével készülő fal építésének technikájával, így erre most külön nem térünk ki.

A sorozat harmadik részében tehát bemutatjuk azt, hogy hogyan is viselkedik a gipszkartonozás során a sokkal drágább, hajlítható gipszkarton, milyen lehetőségek rejlenek rugalmasságában!

A gipszkartonozás során szabadjára lehet engedni a kreativitást, kiváltképp hajlítható változatával, hiszen így szinte végtelen a felhasználás módja. Az építés során itt is a már megismert szerkezetépítéssel kell kezdeni, azonban annyi különbséggel, hogy a szerkezetet is ívelni kell.


Szerkezet építés íves gipszkartonozás során:

A gipszkartonozás szerkezetépítése során ugyanúgy csavarozással rögzítjük az elemeket a falszakaszhoz, de itt az eddigieknél is ajánlottabb a fémprofilok használata, mert a fa vetemedhet. Mivel a szerkezetet is ívelni kell, így a fémdarabokat a hajlíthatóság érdekében be kell vágni. Ehhez lehet vásárolni előre beszabdalt profilt, de lehet a hagyományosat is használni. Ez a forma bonyolultságától függ, hogy melyikre van szükség, viszont az otthoni darabolás csak profi gipszkartonosoknak ajánlott! A szerkezet természetesen nem fogja tökéletesen felvenni a kívánt ívet, de ez nem baj, hiszen a gipszkartonozás során a hajlítható gipszkarton lapok egyfajta első korrekciós vonalként fogják a tervezett formát közelebb hozni a valósághoz.

A bevagdosott, hajlított profil darabokat tehát a kiválasztott helyre csavarozzuk, majd szintén csavarozással rögzítjük rajta a hajlítható gipszkartont. A csavarok ideális távolsága itt a létrehozott formától függ.


Gipszkartonozás szigetelése:

Mivel ezek jellemzően dekorációs elemek, így nem szokás a gipszkartonozás során szigetelni az ilyen szerkezeteket, de amennyiben mégis szükséges úgy a már megismert kőzetgyapot kiválóan alkalmazható itt is. Ez az anyag egyaránt alkalmas hang- és hőszigetelésre.


Hézagkitöltés gipszkartonozás során:

A második korrekciós vonal a gipszkartonozás esetben a hézagkitöltés. Míg a hagyományos gipszkartonozással készülő válaszfalnál ennek a lépésnek csak a felület homogénné tételében van szerepe, úgy ebben az esetben, mikor hajlítható gipszkartonnal van dolgunk ezen a fázison múlik a legtöbb, mert így lehet finomítani a formát, azaz a legközelebb hozni a megálmodott kinézethez.

Az ilyenfajta gipszkartonozás során tehát egyértelműen fontos az, hogy szakemberre bízzuk használatát, vagyis a kivitelezést, hiszen a csúnyán eldolgozott glettanyag miatt az ív eltérhet a tervezettől, illetve könnyen lehet a szoba díszének szánt dekorációból a szoba csúfsága.

Természetesen itt sem szabad megfeledkezni a bandázs szalag fontosságáról. Ez védi majd az elkészített gipszkartonozás ívet a repedésektől.
 

A gipszkartonozás során elkészült dekoráció festése:

Ami pedig a festést illeti most sincsen speciális festékre szükség, hiszen a hajlítható gipszkarton is anyagában teljesen megegyezik a hagyományossal, tehát bármilyen hagyományos falfestékkel kenhető az elkészült felület.

Összességében a hajlítható gipszkarton alkalmazása bonyolultabb, mint hagyományos rokonaié, ezért, és mert felára magas a gipszkarton táblához képest ajánlott szakemberre bízni az ezzel való munkát. Nem utolsó szempont az sem, hogy amennyiben az elkészült gipszkarton ív nem teljesen úgy sikerült, ahogyan azt elterveztük, akkor azt vissza is kell bontani, és még a szétfurkált falat is javítani kell.

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok