MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK IV. RÉSZ: GIPSZKARTONOZÁS ÁLMENNYEZETEKNÉL

Álmennyezetből alapvetően kétféle létezik. Az egyik, melyről már távolról látszik, hogy álmennyezet az inkább ipari kinézetű úgynevezett kazettás álmennyezet, melyet jellemzően közületekben, vagy irodaházakban lehet látni. Ez a fajta jellemzően gipszrost, vagy préselt kőzetgyapot lapok felhasználásával készül. Mintáját tekintve többféle létezik belőle, de mindben közös, hogy ipari jelleget kölcsönöz a helyiségnek, mert a profil kilátszik a lapok közül.

Sokan nem is tudják, hogy nem csak ezzel a megoldással csökkenthető az ingatlan belmagassága, hanem van egy másik fajta, gipszkartonozással készült álmennyezet is, mellyel elérhető ugyanez a hatás, de végeredmény sokkal otthonosabb lesz, mint a kazettás álmennyezet esetében.

Mind a gipszkartonozás segítségével készült álmennyezetre, mind a kazettás álmennyezetre igaz, hogy kiválóan takarják az utólagosan beépített gépészetet, úgy mint víz, villany vagy légtechnika. Ebben az esetben célszerű egy szerelőajtó elhelyezése, így a későbbi karbantartásra is lehetőség nyílik.

Gipszkartonozással készült álmennyezetből is kétféle variáció készülhet, még hozzá a terhelhető gipszkarton álmennyezet, illetve a sima gipszkarton álmennyezet, vagyis a nem terhelhető. Ez utóbbinak erénye csak az, hogy csökkenti a belmagasságot, ezzel együtt a fűtésszámlát is, mert a meleg nem tud olyan magasra szállni.

A terhelhető gipszkarton álmennyezet készítése ugyan drágább, mert a zártszelvényből készült profilra kerülnek fel a gipszkarton táblák, és felülről is ki kell alakítani egy járófelületet, de az így kialakuló "új" helyiség alkalmas lesz mindenféle dolog tárolására, vagyis lesz az ingatlanon belül egy kis padlás, vagy ha úgy tetszik tároló.

A kazettás álmennyezet készítése során a plafonra lefelé lógó profilokat csavaroznak, melyekre a padlóval párhuzamosan kerülnek fel az újabb profilok. Ez lesz az álmennyezet szerkezete. A vízszintes szerkezet a kazettás kivitel esetében eltér a gipszkarton álmennyezetétől.
Ezzel szemben a gipszkartonozással készülő álmennyezet esetében a profilokat a választott magasságban kell a falhoz rögzíteni csavarozással.

Nem terhelhető, gipszkartonozással készült álmennyezet esetén a szerkezetre alulról, csavarozással kerül rögzítésre a gipszkarton lap, a felső részen pedig kőzetgyapot szigetelés van elhelyezve.

Ezzel szemben a terhelhető álmennyezetnél felülre a szigetelésre általában háncslemez (OSB) terítés kerül, hogy a szigetelőanyag védve legyen az elhelyezésre kerülő dolgok által okozható sérülésektől. Ebben az esetben szükség van egy feljáró kialakítására is, mely a praktikum jegyében általában a felhajtható fajtájú padlásfeljáró. Ez feladatát tökéletesen ellátja, de felhajtható kialakítása miatt nem foglal hasznos teret a helyiségből mikor nincsen rá szükség. A megoldás kimondottan előnyös a régi építésű, belvárosi garzonlakások esetében, ahol egyébként is kicsi az alapterület.

Mivel alulról nézve mind a terhelhető, mind a nem terhelhető gipszkarton álmennyezet látszik, így a hézagok kitöltése itt is lényeges. Ez akárcsak a gipszkartonból készült válaszfal esetén itt is gletteléssel történik. Bandázs szalag a repedések elkerülése végett itt is használatos. Ez főként a terhelhető gipszkarton álmennyezet esetében fontos.

Festése akárcsak a többi gipszkarton szerkezet esetén ennek is hagyományos falfestékkel történik, különleges törődést a gipszkarton álmennyezet sem igényel.

Belvárosi, kis alapterületű garzonok esetében a terhelhető gipszkarton álmennyezet kifejezetten hasznos, hiszen így kevésbé használatos személyes dolgaink nem foglalják a lakásban az értékes helyet vendégeink elől!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok