MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK V. RÉSZ: GIPSZKARTONOZÁS SORÁN ELŐÁLLÍTHATÓ POLCRENDSZER

Vágjunk hát bele a gipszkartonozás tevékenység során készülő polcrendszerek, beépített szekrények rejtelmeibe. Az eljárás nagyon hasonló lesz ahhoz, mint amelyet az előző, gipszkarton álmennyezetekkel foglalkozó részben ismertettünk, hiszen itt is egy meglévő falszakaszt használunk fel szemben a válaszfal készítéssel, ahol a gipszkarton táblák és a profilrendszer segítségével egy új falat építtettünk.

Itt különösen fontos hangsúlyozni a tervezést, a polcrendszer átgondolását, hiszen a gipszkartonozás során a gipszkarton profiljait eszerint kell rögzíteni, és feltehetően pár éven át az elkészült mű változatlan elrendezésben fogja díszíteni a helyiséget.

A profilokat, melyeket választott hosszúságúra vágtunk először a padlóhoz rögzítjük merőlegesen a hátsó falhoz képest. Ez a művelet határozza majd meg a gipszkartonozás során előállított polcok mélységét! Ezután a hátfalként szolgáló falsíkkal párhuzamosan elhelyezzük a függőleges profilokat. A szekrény tetejét az aljához hasonlóan rögzítjük. Az így elkészült rendszer határozza majd meg a gipszkartonozás során létrejövő szekrény bruttó méreteit.

A hátfallal párhuzamosan kerül beépítésre a későbbiekben polcként szolgáló vízszintes tagolás abban az esetben, ha a kialakuló tároló helyek szélesek, vagy egymáshoz képest nincsenek eltolva vízszintesen.

Ne feledjük, a gipszkartonozás során létrejövő szekrény egységeit teljesen tetszőleges méretűekre készíthetjük!

Amennyiben a tárolók eltoltak, vagy kisebb alapterületűek lesznek – hiszen a sok kicsi akár praktikusabb is lehet – úgy célszerű a gipszkartonozás során használt profilokat a hátfalhoz rögzíteni, azaz rá merőlegesen beépíteni.

Ezt követően kerülnek rögzítésre csavarozással a gipszkarton táblák, melyek a szekrény vázát takarják, vagyis magára a gipszkartonra lehet helyezni majd az apróságainkat, dísztárgyainkat.

Minden esetben célszerű beleszámolni az anyagvastagságot a szekrény tárolóinak méretébe, hiszen a gipszkarton és a gipszkarton profil vastagabbak együtt, mint a legtöbb bútorlap, tehát kevesebb hasznos teret kapunk így, mintha bútorlapból, vagy fából készítenénk el a polcokat.

Valószínűleg most felmerült Önben a kérdés, hogyha több helyet vesz el a gipszkartonozás segítségével készült szekrény, mint egy bútorlap szekrény, akkor mi értelme van?

Erre a kérdésre kétféle válaszunk is van!

Egyrészt sokkal impozánsabb látványt nyújt egy gipszkartonozás során elkészült szekrény, mint egy bútorlapból összecsavarozott, hiszen ezt a szekrényt le is kell festeni, és mivel az anyaga, a gipszkarton vastagabb, vagyis szemből nézve több látszik belőle, mint egy bútorlapból így egy jól megválasztott színnel a szoba enteriőrjének meghatározó egysége lehet. Továbbá itt fontos ismét megemlíteni, hogy a gipszkarton profiljai között el lehet vezetni a kábeleket, vagyis egy esetleges LED szalag beépítése során a zsinórok nem csúfítják el a tárolók látványát.

Másrészt pedig egy felújításkor nem kell aggódni, hogy az új látványvilághoz, színekhez nem illik majd a gipszkarton szekrény, mert akárcsak a falakat ezt a szekrényt is át lehet festeni egyszerűen.

Sőt! Meg sem kell várni a felújítást! Ha sűrűbben szeretjük váltogatni lakásunk hangulatát a gipszkartonozás segítségével készített szekrény erre is alkalmas, mert egészen olcsón, pár ezer forintból felújítható, megváltoztatható, hiszen csak át kell festeni.

Ez a megoldás, vagyis a gipszkartonozás segítségével előállított szekrény alkalmas továbbá irodák monoton bútorozásának megtörésére is, bizonyos helyiségek – kisebb irodák esetén egységek, sarkok – tagolására is, továbbá megfelelően beilleszthető a vállalkozás arculatának színvilágába is, és kellemes hangulatvilágítást is el lehet helyezni benne.

Eddigi, gipszkartonozással foglalkozó cikkeinkben bemutatott lehetőségek közül ez, akárcsak a gipszkartonozás folyamatával előállított ívelés rendkívül aprólékos munka. Egy esetlegesen félremért szakasz újragyártása megdobhatja a költségeket, hiszen nem biztos, hogy a gipszkarton és a gipszkarton profil megfelelő lesz az eredeti méretekhez is. Nagy a veszélye továbbá annak is, hogy a nem megfelelő hézagkitöltés miatt kirepedezhet a gipszkarton táblák érintkezésénél a szekrény, és így elcsúfíthatja a szobát.

Éppen ezért kezdőknek, amatőr barkácsolóknak nem ajánljuk sem az ívelés, sem a gipszkartonozás segítségével elkészíthető szekrény jellegű munkákon keresztüli ismerkedést a gipszkartonnal, gipszkartonozás folyamatával!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok