MODERN ÉPÍTŐANYAGOK ÉS ELJÁRÁSOK VI: ZSINDELYEZÉS

Zsindely, zsindelyezés:

A zsindelynek két alapvető fajtája is létezik. Az egyik a fazsindely, mely közel azonos szélességű, hosszúságú és vastagságú fadarabok egymáshoz erősítését takarja, hasonlóan a palázáshoz. Ez a technológia napjainkban már elavultnak és drágának számít, ezért ritkán alkalmazzák.

Modern kori megfelelője a bitumenes zsindely, melyet esetenként tegolának is hívnak. A Tegola azonban a bitumenes zsindely egyik nagynevű gyártója, vagyis egy márkanév.
 

Zsindely:

A bitumenes zsindely előnye, hogy a szivárvány szinte minden színében kapható, formáját tekintve is rendkívül változatos. A legnépszerűbbek a teljesség igénye nélkül a méhsejt, a szögletes és a hódfarkú formák.

További előnye a cseréppel, mint a másik méltán népszerű tetőfedőanyaggal szemben, hogy egyszerűbb, nincsen szükség a rengeteg kiegészítőre, valamint az elkészült tetőfedés is könnyebb.

Garanciális idejét tekintve gyártója válogatja, hogy ki mennyi ideig szavatolja termékét, de könnyen található a piacon olyan zsindely, mely e tekintetben sem marad alul a kerámia- vagy betoncserepekkel szemben.
 

Zsindelyezés:

A zsindelyezés folyamatát tekintve hasonló a palafedés készítéséhez. Az elkészült tetőszerkezetre, azaz a szarufákra háncslemezből (OSB-lemezből) fedés kerül, melynek rögzítése csavarozással történik. Erre jön a zsindely alátétlemez, melyet szegeléssel rögzítenek a háncslemezhez. A végső réteget maga a zsindely alkotja, mely szintén szegek segítségével kerül rögzítésre. Persze most felmerülhet Önben, kedves Olvasó a kérdés, ha nincsen kúp, akkor hogyan kerül lezárásra a fedés a gerincen?

Nos, mivel a zsindely könnyen vágható így a zsindelyezés során a kúp az anyag mintaegységenkénti feldarabolásával kerül előállításra.
 

Zsindelyezés és szigetelés:

Napjaink fontos kérdése az energiahatékonyság, hiszen az energiahordozók árának alakulásától függetlenül a legolcsóbb energia az, amit nem használunk – vagy az épület korszerűtlenségéből adódóan – nem pazarolunk el.

Az előbbi, zsindelyezés folyamatát leíró szakasz alapján jogosan gondolhatja most, hogy „Nekem ez nem kell, hiszen nincsen semmiféle szigetelés benne!”

Meg kell nyugtassuk!

Zsindelyezés során is tökéletesen alkalmazható a szarufa közök kőzetgyapottal való kitöltése, akárcsak a cserepezésnél.
 

Összefoglalva, miért jobb a cserepezés helyett zsindelyezés mellett dönteni?

Elsősorban mert egységesebb tető készíthető a zsindelyezés során, a sok bádogozott részt ki lehet vele váltani, ezért a zsindelyezés nem tagolja úgy el a tetőt, mint a cserép, másodsorban, mert a zsindelyezés sokkal nagyobb szabadságot enged stílusunk kibontakoztatásához, mint a cserép, hiszen gazdagabb forma és színválaszték áll rendelkezésre!

Nem szabad elfeledni, hogy a garanciális feltételek tekintetében sem marad el a cserepektől a bitumenes zsindely.

A Corpes nyugodt szívvel ajánlja családi házak, társasházak és közületi felhasználók számára egyaránt a zsindelyezés eljárását!

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok